Legea anvelopelor de iarna in Germania si Austria

lege-anvelope-iarna-germania-austria-splash

Aparent, se poate intampla si in tari cu apa calda, nu doar in Romania. Germania de exemplu, a avut intotdeauna cerinte cu privire la anvelopele de iarna pe timpul sezonului rece dar incepand cu noiembrie 2010 aceste cerinte s-au transformat intr-o lege cu specificatii concrete.

Noua lege a anvelopelor de iarna in Germania a luat nastere dupa ce un conducator auto a contestat o amenda primita pentru ca autoturismul sau nu era dotat cu anvelope de iarna. In iulie 2010, statul german a constatat ca legea de atunci era intr-adevar cam vaga si ca termenul de “anvelope corespunzatoare” nu reusea sa impuna utilizarea anvelopelor de iarna. Conducatorul auto care a depus contestatia a castigat cazul in instanta.

In urma cazului mentionat mai sus, in noiembrie 2010, parlamentul german a emis noua lege care este mult mai detaliata in privinta anvelopelor de iarna. De asemenea, noua lege dubleaza amenzile pentru soferii care sunt prinsi fara anvelope corespunzatoare carosabil cu zapada sau soferii care produc accidente de circulatie pe timpul iernii cu autoturisme ce nu sunt dotate cu anvelope de iarna.

Multi conducatori auto cunosc foarte bine vechea lege a anvelopelor de iarna care erau impuse in perioada numita de ei “Von O bis O”. Aceasta era prescurtarea de la “Von Oktober bis Ostern” (in traducere “Din Octombrie pana de Pasti”). Noua lege nu impune o perioada anume in care autoturismele trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna dar specifica foarte clar ca in conditii de inghet, conducatorii auto nu au voie sa conduca autoturisme care nu sunt echipate cu anvelope de iarna. In Austria in schimb, anvelopele de iarna sunt OBLIGATORII in perioada 1 Noiembrie – 15 Aprilie.

Noua lege defineste mult mai clar ce anvelope se incadreaza ca fiind pune pentru iarna. Mai exact, o anvelopa pentru perioada rece este aceea care are inscriptia M+S pe ea (Mud-and-Snow sau Matsch-und-Schnee). Acest lucru indica faptul ca si anvelopele all-season sunt incluse in categoria anvelopelor acceptate in Germania pe timpul sezonului rece. Clubul automobilistic german ADAC recomanda inasprirea usoara a legii impunand obligativitatea utilizarii anvelopelor de iarna ce au inscriptionat pe langa M+S si cele 3 varfuri de munte si un fulg de nea in centru. Tot ADAC recomanda cresterea pragului de uzura acceptat de la 1.6mm cat este in clipa de fata, la 4mm.

In cazul in care un sofer este surprins de politie conducand in conditii de iarna fara anvelope cu inscriptia M+S acesta va primi o amenda de 40euro si un punct de penalizare. In cazul in care un sofer produce un accident sau blocheaza traficul in conditii de iarna cu un autoturism care nu este echipat cu anvelope ce au inscriptia M+S acesta va primi o amenda de 80euro si un punct de penalizare.

Legea anvelopelor de iarna este valabila pentru toti conducatorii auto, indiferent ca sunt la volanul autoturismului propriu, al unui autoturism imprumutat sau inchiriat. De asemenea, noua lege a anvelopelor de iarna in Germania se aplica si motocilcetelor, camioanelor sau autobuzelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *